Smaki Królowej Bony po raz piąty w wolskim GOK-u

Przed wiekami to królowa Bona zmieniała charakter polskich stołów. Dziś – jej wzorem – robią to członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Wola Krzysztoporska. 8 października br. w Gminnym Ośrodku Kultury w Woli Krzysztoporskiej odbyła się V już odsłona imprezy kulturalnej pn. „Smaki Królowej Bony”.

Kulinarny konkurs związany jest z projektem dotyczącym dofinansowania z funduszy UE kompleksowej modernizacji budynku Gminnego Ośrodka Kultury.
– Temat projektu powstał w lokalnym Urzędzie Gminy i połączył dwa fakty dotyczące wniesienia przez królową Bonę ogromnego wkładu w rozwój polskiej kultury (także kulinarnej) oraz jej przebywania w roku 1550 na terenie miejscowości Gomulin położonej w gminie Wola Krzysztoporska – mówi dyrektor GOK Jolanta Kołacińska.
Tegoroczną edycję „Smaków” rozpoczęła prelekcja z pokazem multimedialnym na temat zdrowego stylu życia, którą poprowadziła Martyna Widera z Gabinetu Rehabilitacji i Kosmetologii „Wanilia” z Woli Krzysztoporskiej. Tuż po niej zebrani na widowni goście oraz uczestniczki konkursu kulinarnego mogli posłuchać muzyki celtyckiej przeplecionej opowieściami o królowej Bonie i czasach jej panowania w wykonaniu Karoliny Płoszy oraz Remigiusza Waltera i Mariusza Wieczorka. Artyści przebrani w stroje z epoki renesansu bardzo spodobali się publiczności, za co nagrodzeni zostali nie tylko gromkimi brawami, ale i kwiatami wręczanymi przez przedstawicieli Fundacji Wspierania Folkloru w Mzurkach – Karola Dzieję i Ryszarda Cieślaka oraz Jolantę Kołacińską – dyrektora GOK.
Po części artystycznej odbył się konkurs kulinarny z udziałem 20 Kół Gospodyń Wiejskich z miejscowości: Gąski, Bujny, Bogdanów, Krzyżanów, Piaski, Piekarki, Rokszyce, Parzniewice, Oprzężów, Mąkolice, Stradzew, Piekary, Krężna, Wola Krzysztoporska, Jeżów, Wola Rokszycka, Glina, Blizin, Kozierogi, Borowa.
Przewodniczący komisji konkursowej – sekretarz gminy Dominik Ambrozik wraz z radnymi – Moniką Czarczyńską i Michałem Gaworczykiem oraz Karolem Dzieją z Fundacji nie mieli łatwego zadania.
Bohaterka uroczystości zrewolucjonizowała przecież w XVI wieku kuchnię polską, wprowadzając do jadłospisów warzywa, przyprawy korzenne oraz makarony. Dlatego nie obyło się bez degustacji potraw. Na suto zastawionych i przepięknie ubranych stołach znalazły się: gołąbki, kotleciki z kapusty włoskiej, krokiety z kapustą i pieczarkami, sałatki warzywno-makaronowe, ciasta i desery. Królowała kapusta, kalafiory i brokuły. Była to uczta nie tylko dla podniebienia, ale i dla oka. Oprócz walorów smakowych oceniane były również walory estetyczne, czyli wygląd poszczególnych stołów, sposób podania potraw oraz nawiązanie strojem uczestników do epoki renesansu.
Wybór był bardzo trudny ze względu na wysoki i wyrównany poziom. Ostatecznie werdyktem komisji zostało nagrodzonych aż 10 Kół Gospodyń Wiejskich.
Wyróżnienia w kwocie 550 zł otrzymały KGW: z Gąsek, Bujen, Bogdanowa, Krzyżanowa, Piasek i Piekarek. III miejsca i kwotę 600 zł zdobyły dwa KGW z Rokszyc i Parzniewic.
II miejsce i nagroda w kwocie 700 zł przypadła dla KGW Oprzężów.
Po zwycięstwo w V edycji sięgnęło KGW Mąkolice, otrzymując nagrodę w wysokości 800 zł. Warto dodać, że zwyciężczynie wystąpiły w profesjonalnych strojach z epoki użyczonych przez Muzeum Regionalne w Bełchatowie.
Gratulacje nagrodzonym i podziękowania wszystkim uczestnikom konkursu złożyli wójt gminy Roman Drozdek oraz członkowie komisji.
– Szczególne podziękowania należą się państwu Agnieszce i Piotrowi Skupniom z miejscowości Rokszyce, którzy reprezentowali swoje KGW w profesjonalnych strojach, wcielając się w rolę pary królewskiej. Na uznanie zasługuje również pomysł aranżacji stołu przez KGW Oprzężów nawiązujący do uczty z okazji chrztu potomka królewskiego Zygmunta Augusta – dodaje dyrektor GOK, dziękując wraz z pracownikami wszystkim zaproszonym gościom i uczestnikom za udział w tym wydarzeniu.

image_print