„Święto Pieczonego Ziemniaka” w Krzyżanowie

Przy pieczonych ziemniakach i kolorowych dyniach żegnali się z ciepłą aurą. 28 września uczniowie Szkoły Podstawowej w Krzyżanowie oficjalnie pożegnali lato podczas „Święta Pieczonego Ziemniaka”.

Zorganizowanemu na boisku szkolnym „Świętu Pieczonego Ziemniaka” towarzyszył międzyklasowy konkurs na najpiękniej udekorowaną dynię. Uczniowie wykazali się niezwykłą pomysłowością i oryginalnością. Wszystkie dynie były wyjątkowe i piękne. Młodsze klasy wzięły z kolei udział w konkursie na plakat z ziemniakiem w roli głównej. Po części konkursowej był czas na pieczone ziemniaki i inne dania przygotowane przez rodziców. Nie zabrakło także aktywności sportowej. Młodsi uczniowie grali w swoje ulubione „dwa ognie”, starsi rozegrali natomiast mecz w piłkę nożną. Na zakończenie dyrektor szkoły Magdalena Ryżewska podziękowała wszystkim za udział i pomoc w organizacji imprezy.
– Impreza ta została zorganizowana przez wszystkich uczniów naszej szkoły wraz z wychowawcami, a także dzięki rodzicom, którzy pomagali w przygotowaniu potraw z ziemniaków – mówi koordynator uroczystości Elżbieta Świątko. – Do pomocy włączyły się nieocenione panie z KGW Glina, dzięki którym nasze stoły uginały się od różnorodnych ciast i słodkości. Pomagali również sympatyczni i bardzo uczynni strażacy z OSP Krzyżanów, którzy czuwali nad bezpiecznym przebiegiem uroczystości, szczególnie przy rozpalaniu ogniska i pieczeniu ziemniaków.

Fot. SP Krzyżanów