W Krzyżanowie 19 października odbyło się Święto Pieczonego Ziemniaka oraz Krzyżanowskiego Bochenka Chleba. Było to nie tylko podsumowanie jesiennych zbiorów, ale i integracyjne spotkanie wieńczące realizację grantu „Sołectwo na plus”, w ramach którego doposażona została kuchnia w Domu Ludowym w Krzyżanowie.
– Panie z KGW oraz osoby niezrzeszone przygotowały pyszne potrawy. Na stołach królowały ziemniaki oraz bochenki chleba, a największym powodzeniem cieszył się tradycyjnie parowany ziemniak – opowiada sołtys Krzyżanowa Jan Kowalski.
Wszystkiego tego mogli spróbować mieszkańcy wsi i goście, którzy licznie przybyli na to święto, a zwieńczeniem zabawy było wieczorne ognisko.
– Za wspólną biesiadę chcielibyśmy podziękować państwu: Kamili Kaczorowskiej, przewodniczącej Rady Gminy, dyrektorowi GOK Marcinowi Pawlikowskiemu, Magdalenie Ryżewskiej – dyrektor SP w Krzyżanowie, Tomkowi Jakubiakowi – radnemu powiatu piotrkowskiego, Katarzynie Kuciapie – sołtys Siomek. Z mojej strony chciałbym serdecznie podziękować za organizację tego święta paniom z KGW Krzyżanów, paniom wspierającym OSP, druhom z OSP Krzyżanów, Pawłowi Budziszowi i wszystkim, którzy w jakikolwiek sposób przyczynili się do organizacji naszego święta. Myślę, że zagości ono na stałe w Krzyżanowie – dodaje sołtys Jan Kowalski.
W ramach grantu „Sołectwo na plus” doposażona została kuchnia w Domu Ludowym. Do dyspozycji mieszkańców są teraz: nowa kuchnia gazowa, elektryczna patelnia, warnik do wody, termos gastronomiczny, podgrzewacze obiadowe, naczynia żaroodporne oraz maszynka do mięsa. Koszt projektu to 15.000 zł i został w pełni zrealizowany ze środków Urzędu Marszałkowskiego.
Fot. Sołectwo Krzyżanów