Tradycyjne kiszenie kapusty w Woźnikach

panie przy kiszeniu kapusty

Już po raz drugi panie z Koła Gospodyń Wiejskich Woźniki „Woźniczanki” spotkały się na tradycyjnym kiszeniu kapusty.

Kiszona kapusta to bardzo zdrowy i niezbędny składnik w polskiej kuchni. Właśnie dlatego kiszenie kapusty było kiedyś ważnym, rytualnym wydarzeniem w życiu społeczności wiejskiej. Aby podtrzymać tradycję, gospodynie spotkały się 24 października w domu ludowym w Woźnikach. Zanim kapusta wylądowała w beczce, należało ją poszatkować na drewnianym, ręcznym heblu. W tym czasie panie przygotowały też „parzybrodę”, czyli gęstą i sycącą potrawę, której głównym składnikiem jest kapusta. A na deser były pączki.
– Bardzo dziękujemy pani Kamili Kaczorowskiej, koordynator KGW na terenie gminy i przewodniczącej Rady Gminy Wola Krzysztoporska za towarzyszenie nam w tym wydarzeniu i wspólny powrót do polskich tradycji – mówią organizatorki spotkania. – W tym miejscu serdeczne podziękowania składamy dla państwa Pietrasów za wspieranie naszej inicjatywy i podarowanie kapusty. Dziękujemy też wszystkim za udział w wydarzeniu i zapraszamy na tradycyjne kiszenie kapusty w kolejnym roku!
Fot. Anna Wawszczyk