Zarząd Województwa Łódzkiego zaprasza do udziału w konkursie kulinarnym na „Tradycyjny Mazurek Wielkanocny”. Termin nadsyłania prac upływa 15 marca 2021 roku o godzinie 12.00.
załączyć przepis i wypełnić formularz zgłoszeniowy. Do przygotowania wypieku konkursowego warto użyć produktów tradycyjnych i lokalnych z województwa łódzkiego. Na laureatów konkursów czekają nagrody finansowe i upominki rzeczowe. Termin nadsyłania prac upływa 15 marca 2021 roku o godzinie 12.00. Więcej informacji na stronie internetowej: www.lodzkie.pl/rolnictwo/konkurs-na-tradycyjny-mazurek- wielkanocny.
Celem konkursu jest rozpowszechnianie wiedzy na temat produktów tradycyjnych i lokalnych z województwa łódzkiego.
– Święto Wielkiej Nocy wpisuje się mocno w tradycje kulinarne naszego regionu. Jest wyjątkową okazją do rozpowszechniania wiedzy na temat produktów tradycyjnych i lokalnych z województwa łódzkiego. Zdobyta wiedza na temat tychże produktów daje mieszkańcom naszego województwa możliwość wyboru dobrej żywności do przygotowywanych potraw lub wypieków świątecznych. Niezwykle ważnym aspektem jest także pogłębianie wiedzy o kuchni regionalnej województwa łódzkiego oraz promocja potraw i wypieków powstałych w oparciu o tradycyjne receptury. Mając na uwadze przywiązanie do kulinarnej tradycji regionu, którą widać również w przygotowywaniu świątecznych wielkanocnych przysmaków, w imieniu Zarządu Województwa Łódzkiego, zapraszam pełnoletnich mieszkańców z naszego regionu do udziału w Wojewódzkim Kulinarnym Konkursie na „Tradycyjny Mazurek Wielkanocny” – dodaje członek Zarządu Województwa Łódzkiego Andrzej Górczyński.