
W ramach grantu „Sołectwo na Plus” sołectwo Glina zyskało nowy trzon gazowy do Domu Ludowego oraz metalowy garaż. A na podsumowanie mieszkańcy wraz z KGW zorganizowali Święto Pieczonego Ziemniaka.
Mieszkańcy Gliny spotkali się 26 października 2024 r. podczas Święta Pieczonego Ziemniaka. Wydarzenie było podsumowaniem projektu „Sołectwo na Plus”, w ramach którego dla Domu Ludowego w Glinie kupiono sześciopalnikową kuchnię gazową wraz z piekarnikiem oraz garaż metalowy.
Jak mówią sami mieszkańcy, zakup nowego trzonu gastronomicznego ułatwi im przygotowywanie wspólnych posiłków podczas licznych spotkań integracyjnych. Natomiast metalowy garaż ułatwi przechowywanie posiadanego przez sołectwo wyposażenia oraz sprzętów.
A podczas sobotniego spotkania dominowały potrawy z ziemniaka: zalewajka, pieczone ziemniaki, kotlety z ziemniaków, pierogi z ziemniakami, babki i sałatki ziemniaczane. – Dopisała pogoda, a zabawa była przednia. Odwiedził nas m.in. zastępca wójta gminy Wola Krzysztoporska Mieczysłąw Warszada – mówi sołtys Gliny Edyta Michalak. – Warto dodać, że teren, na którym stanął garaż, mieszkańcy przygotowali samodzielnie.
Koszt projektu to 18.563,05 zł, z czego dotacja z Urzędu Marszałkowskiego wyniosła 15.000 zł, a Gmina Wola Krzysztoporska dołożyła pozostałą część 3.563,05 zł.
Fot. Sołectwo Glina