Ogólnopolski Festiwal Drobiu już 3 września w Uniejowie

Plakat z kurami - festiwal drobiu

Dlaczego warto, by polskie mięso drobiowe jak najczęściej gościło na naszych stołach? Skąd bierze się jego wysoka jakość i jakie pyszne dania wyczarować można z drobiu? Tego będzie można dowiedzieć się w dniach 2-3 września w Uniejowie, gdzie odbędzie się Ogólnopolski Festiwal Drobiu. Dla przedstawicieli branży przygotowano w sobotę konferencję z udziałem ekspertów, a dla wszystkich niedzielny event z pokazami, degustacjami i koncertem gwiazd: Feel, Kombii i PapaD.

Plakat z kurami - festiwal drobiuWydarzenie przygotowywane przez Stowarzyszenie Innowatorów Wsi adresowane jest zarówno do hodowców i przetwórców mięsa drobiowego, jak i do wszystkich miłośników dobrej kuchni i rodzinnej zabawy przy muzyce.
Pierwszego dnia Festiwalu odbędzie się konferencja branżowa z udziałem krajowych ekspertów – reprezentantów Krajowej Rady Drobiarstwa, SGGW w Warszawie, Uniwersytetów Przyrodniczych w Siedlcach i Wrocławiu czy Europejskiej Federacji Lekarzy Weterynarii.
Drugi dzień Festiwalu to otwarta dla wszystkich impreza plenerowa, wypełniona atrakcjami. W programie między innymi: prezentacje wystawców, w tym maszyn i urządzeń, degustacje potraw przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich oraz pokaz umiejętności szefów kuchni i mistrzów w przyrządzaniu mięs – braci Budnik. Nie zabraknie działań edukacyjnych, w tym prelekcji na temat walorów smakowych i odżywczych mięsa drobiowego czy porad dietetyków, a także rodzinnej strefy z atrakcjami dla najmłodszych. Kulminacją festiwalu będzie koncert z udziałem zespołów FEEL, Kombii i Papa D.
Festiwal odbędzie się w Uniejowie (na terenach zielonych przylegających do term). Dla festiwalowej publiczności wstęp na wydarzenie jest wolny. Szczegóły wydarzenia znaleźć można na stronie: www.festiwaldrobiu.pl.
Organizatorem Ogólnopolskiego Festiwalu Drobiu jest Stowarzyszenie Innowatorów Wsi będące ogólnokrajową organizacją zrzeszającą producentów rolnych i przetwórców produktów rolno-spożywczych.
Projekt został sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.