KGW Rokszyce piecze najlepszy chleb w województwie

Członkinie KGW Rokszyce z chlebem i prezentacją o wypieku

Kunsztem pieczenia chleba przewyższyły ponad 70 innych kół z terenu całego województwa łódzkiego. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Rokszycach (gmina Wola Krzysztoporska) wzięły udział w konkursie „Chleb Ziemi Łódzkiej” organizowanym przez Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach. I – co najważniejsze – zajęły w nim pierwsze miejsce. A to oznacza, że pieką najlepszy chleb w województwie!

– Jesteśmy Kołem, które stara się kultywować nasze polskie tradycje przekazywane z pokolenia na pokolenia, a zwłaszcza tę najcenniejszą – tradycję pieczenia chleba. Stąd pomysł wzięcia udziału w konkursie – mówi Anna Muszalak, przewodnicząca KGW Rokszyce, która zdradza tajemnicę wypieku. – Proces pieczenia tradycyjnego chleba zaczyna się od zrobienia zakwasu z mąki żytniej i wody. Po czterech dniach zrobiłyśmy zaczyn z zakwasu i mąki, z której będziemy piec chleb, dobrze wyrobiłyśmy i pozostawiłyśmy na 10 godzin. Po 10 godzinach rozpoczęłyśmy proces pieczenia chleba. Do zaczynu dodałyśmy mąkę, np. orkiszową, ciepłą wodę, sól, a także serce. Dobrze wyrobiłyśmy, regulując gęstość ciasta chlebowego wodą lub mąką, odstawiłyśmy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 4 godziny. Po wyrośnięciu podzieliłyśmy ciasto na części i uformowałyśmy bochenki chleba, umieszczając je w plecionych koszykach i odstawiłyśmy ponownie do wyrośnięcia na około 1 – 1,5 godziny. W międzyczasie rozpaliłyśmy drewno w piecu chlebowym i paliłyśmy dopóki cegły wewnątrz pieca nie zrobiły się białe, następnie usunęłyśmy żar i pomiotłem oczyściłyśmy piec z reszty żaru. Do tak rozpalonego pieca włożone zostały bochenki chleba posmarowane wodą i pieczone w zależności od wielkości od 1,5 do 2 godz. Po upieczeniu chleby zostały posmarowane kilkukrotnie gorącą wodą, aby skórka była chrupiąca, a nie twarda jak skała. Choć włożyłyśmy w wypiek chleba dużo pracy i serca, to naprawdę było warto. Kiedy próbowałyśmy swego wypieku, bez chemii, dodatków smakowych i ulepszaczy wróciły do nas wspomnienia z dzieciństwa. Tym bardziej jesteśmy szczęśliwe i dumne, że udało nam się osiągnąć sukces i zając I miejsce w województwie (w rywalizacji brały udział 73 koła z całego województwa). W nagrodę otrzymałyśmy sprzęt AGD i inne różne drobiazgi, które bardzo przydadzą się nam w pracach kuchennych i kolejnych konkursach kulinarnych. Serdeczne podziękowania składamy naszym przyjaciołom państwu Marzenie i Michałowi Lasotom, którzy użyczyli nam swojego pieca chlebowego do wypieku chleba na konkurs. Bez ich pomocy i wskazówek nie udałoby nam się osiągnąć tego „wspólnego” sukcesu – dodają panie z KGW Rokszyce.
Gratulacje i podziękowania za kultywowanie lokalnych tradycji złożył członkiniom KGW Rokszyce także wójt gminy Wola Krzysztoporska Roman Drozdek. – Miło nam również, że zostałyśmy docenione i uhonorowane bonem na zakup sprzętu AGD przez wójta naszej gminy pana Romana Drozdka, który zawsze wspiera i docenia działalność wszystkich Kół Gospodyń Wiejskich na terenie gminy. Jesteśmy dumne, że zostałyśmy docenione za naszą pracę i zaangażowanie, tym bardziej, że Koło się rozwija i pozyskuje nowe członkinie – dodaje Anna Muszalak.
A my dołączamy do tych zasłużonych gratulacji!