Kisiły kapustę i gotowały „parzybrodę”

grupa kobiet porzy beczce z kapustą, z szatkownicą

Było wyparzanie beczki i kamienia, szatkowanie kapusty ręcznym heblem, obieranie i ścieranie marchewki, aż wreszcie deptanie kapusty w beczce. Do takiego tradycyjnego, wspólnego kiszenia kapusty wróciły panie z KGW Woźniki.

„Woźniczanki” zorganizowały wydarzenie 24 października w swoim Domu Ludowym w Woźnikach. Gospodynie postanowiły przypomnieć rytuał wspólnego, tradycyjnego kiszenia kapusty w beczce. A na koniec przyszedł czas na wspólny posiłek. – Po dobrze wykonanej pracy zasiadłyśmy razem do stołu, by skosztować ugotowanej w międzyczasie „parzybrody” (tradycyjnej potrawy ze świeżej kapusty i ziemniaków). Była więc prawdziwa integracja, wspólna praca i zabawa, która łączy ludzi – mówi Małgorzata Gniewaszewska, przewodnicząca Rady Gminy Wola Krzysztoporska i jednocześnie członkini KGW Woźniki. – Składamy wielkie podziękowania dla państwa Pietrasów za podarowaną kapustę, która wyrosła na woźnickich polach. Dziękujemy też wszystkim za udział w wydarzeniu i już dziś zapraszamy do wspólnego lepienia pierogów z kapustą i na tradycyjny bigos – dodają „Woźniczanki”.

Fot. Klaudia Hojwa