Mieszkańcy gminy skorzystają z pomocy żywnościowej

żywność paczki

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Woli Krzysztoporskiej w ramach współpracy z Caritas Archidiecezji Łódzkiej będzie uczestniczył w dystrybucji produktów spożywczych w ramach Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową- Podprogram 2023. W tej chwili wciąż zbierane wnioski od osób potrzebujących.

Caritas Archidiecezji Łódzkiej uczestniczy od kwietnia 2024 r w Programie Fundusze Europejskie Pomoc Żywnościowa 2021-2027. Program jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Plus – Podprogram 2023. Program obejmuje zakup i dystrybucję żywności wśród osób najbardziej potrzebujących oraz działania towarzyszące mające na celu włączenie społeczne osób najbardziej potrzebujących. Instytucją zarządzającą w ramach Programu jest Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, a instytucją pośredniczącą i nadzorującą jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR).
Pomoc w ramach Programu udzielana jest osobom bez jakiejkolwiek dyskryminacji, które z powodu trudnej sytuacji i niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie odpowiedniego wyżywienia, których dochód nie przekracza 265% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej, czyli:
2056,00 PLN – osoba samotnie gospodarująca
– 1590,00 PLN– osoba w rodzinie.

Osoby do otrzymania pomocy żywnościowej są kwalifikowane przez:
– ośrodki pomocy społecznej (MOPS, GOPS)
– organizacje partnerskie OPL (wyłącznie osoby bezdomne)

Osoby najbardziej potrzebujące powinny zgłosić się do właściwego dla miejsca zamieszkania Ośrodka Pomocy Społecznej. OPS wydaje skierowanie do otrzymania pomocy żywnościowej zawierające m.in. adres organizacji partnerskiej (OPL) zajmującej się dystrybucją pomocy żywnościowej, wpisując na listę osób zakwalifikowanych do pomocy żywnościowej z POPŻ.

Co można otrzymać w ramach pomocy z POPŻ?
Zestaw produktów żywnościowych na 1 osobę obejmuje: minimum kilka artykułów spożywczych (tj. co najmniej trzy) z różnych grup towarowych wydanych jednorazowo. Zestaw dla jednego odbiorcy końcowego obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 34 kg, w tym:
1. Artykuły warzywne i owocowe − Groszek z marchewką 1,60 kg, − Koncentrat pomidorowy 0,96 kg, Dżem truskawkowy 1,20 kg,
2. Artykuły skrobiowe − Makaron jajeczny świderki 2,50 kg, − Mąka pszenna 4 kg, − Kasza jęczmienna 1,50 kg, − Płatki owsiane 1 kg − Herbatniki maślane 0,60 kg − Kawa zbożowa rozpuszczalna 0,40 kg,
3. Artykuły mleczne – Mleko UHT 6 l, − Ser podpuszczkowy dojrzewający 1,20 kg
4. Artykuły mięsne − Szynka wieprzowa mielona 1,20 kg, − Szynka drobiowa 1,20 kg, − Pasztet wieprzowy 0,48 kg, − Szprot w oleju 0,68 kg.
5. Cukier − Cukier biały 4 kg,
6. Tłuszcze − Olej rzepakowy 4 l.
7. Dania gotowe − Fasolka po bretońsku 1,50 kg.

Gdzie i kiedy wydawana będzie wydawana żywność – o tym wkrótce poinformujemy.

PLACÓWKI ( OPL):
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Woli Krzysztoporskiej, ul. Szkolna 6, 97-371 Wola Krzysztoporska, tel.: 44 6163284
– Punkt Pomocy Charytatywnej, ul. Wólczańska 108, 90-522 Łódź, tel. 42 6375350 w. 203
– Parafialny Zespół Caritas w parafii pw. Chrystusa Króla, ul. Aleja Bandurskiego 55, 90-020 Łódź, tel. +48 606 999 146
– Parafialny Zespół Caritas w parafii pw. Matki Bożej Anielskiej, ul. Rzgowska 41a, 93-015 Łódź, tel. +48 512-347-527

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE
Działania realizowane przez Caritas Archidiecezji Łódzkiej na rzecz podopiecznych OPL:
– warsztaty kulinarne
– warsztaty edukacji ekonomicznej
– warsztaty dietetyczne i zdrowego żywienia
– ekologia produkcji i konsumpcji żywności
Harmonogram warsztatów będzie umieszczony w późniejszym terminie.